Alícia Alcalay i Rosés
Directora

Nascuda a Barcelona el 5 de maig de 1952. De pare nascut a Sofia (Bulgària) i mare catalana.

Casada actualment amb el guitarrista islandès Arnaldur Arnarson.

Alícia Alcalay es va educar a l’Escola Suïssa de Barcelona on va aprendre a parlar l’alemany, francès i anglès.

Ben aviat varen despuntar les seves qualitats per les arts plàstiques i la música especialment. Desde l’any 1967 al 1970 va estudiar a l’escola Massana en l’especialitat de ceràmica alhora que cursava la carrera de música, obtenint finalment el títol professional, equivalent a llicenciada en guitarra clàssica, en el Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Entre els seus mestres destaquen el compositor i guitarrista Eduardo Sainz de la Maza i la anomenada “Dama de la guitarra”, gran concertista argentina María Luisa Anido. Compagina la docència amb els seus concerts, acompanyant al recitador de poesia catalana Celdoni Fonoll i actuant com a guitarrista en concerts a diversos castells medievals de Catalunya i Espanya. L’any 1979 queda semifinalista al concurs internacional de guitarra “Francisco Tárrega” a Benicàssim.

El seu interès per la docència i al mateix temps la manca de reconeixement de la guitarra de concert en l’entorn musical, tant per part del públic concertístic com entre els músics professionals, la impulsen a crear, l’any 1979, l’Escola d’Arts Musicals Luthier situada actualment en un pis modernista del carrer Balmes 53 de Barcelona, per donar a conèixer la guitarra clàssica de qualitat en un entorn on també s’imparteixen les altres especialitats instrumentals clàssiques. L’any 2011 va ampliar els seus espais amb un departament de dansa, dirigit pel ballarí de claqué Guillem Alonso.

És la propietària de Casa Luthier, una botiga especialitzada en la Guitarra. A la botiga hi ha una de les majors col·leccions de guitarres de concert, partitures i tot tipus de complements. El llistat de partitures de guitarra de la pàgina web de la botiga (www.casaluthier.com) és actualment un dels més complerts.

Va ser pionera en l’organització durant el curs escolar de cursets intensius de tècnica i interpretació a càrrec de grans concertistes destacats internacionalment, tant de guitarra com d’altres instruments. L’esperit de donar als alumnes i professors un panorama musical més ampli i provocar l’estímul de superació, observant el nostre nivell amb el que en aquells moments destacava fora del nostre país. S’iniciaren aquestes classes magistrals amb l’actualment famós guitarrista escocès David Russell que va venir any rera any a partir del curs1982-83.

L’Alícia Alcalay també ha organitzat concerts amb Hopkinson Smith, David Russell, Manuel Barrueco, Oscar Ghiglia i classes magistrals amb els músics, José Tomás , Christophe Coin, Frederic Gevers i Ana Guijarro, i molts d’altres.